Csatlakozz Te is!

Miről szól a blog?

Mi próbáljuk megérteni a minket körülvevő világot. A tudást felhasználhatjuk arra, hogy fejlődjünk, anyagilag jobb helyzetbe kerüljünk vagy megőrizzük egészségünket, ne hagyjuk, hogy átverjenek minket! Úgy érzed Te is hozzá tudsz rakni valamit? Van egy érdekes történeted vagy témajavaslatod? Érdeklődéssel várom leveledet: mpeter0725@gmail.com

Ingyenes és hasznos

Különösen ajánlott

Olajválság közeleg?

2011.05.12. 11:03 Moszi0725

Mindenki hallott már arról, hogy fogy az olaj, feléljük az olajkészleteket, megújuló zöld energia, mi is írtunk már a fenntartható fejlődésről itt és itt. Most is ez a téma, csak érdekesebb és konkrétabb. Két tanulmányt osztok meg, amiken némi szkepticizmussal mindenképp érdemes elgondolkodni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önmagában az olajhozam-csúcs nem újdonság. A Wikipédián is olvashatunk róla. Ott is elég sanyarú jövőt írnak le. Egyre több energiaipari szakember kezdi azonban kongatni a vészharangot: életünket már nem sokáig alapozhatjuk a fekete aranyra.

A bevezetőben említett tanulmányokat a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport (FFEK) készítette. Az első itt található, éppen a válság előtt készült. Átláthatóan, összefoglalva leírja miért és hogyan lesz nekünk probléma a kőolaj hiánya és mik a megoldások.

De! Az atomenergia, zöld energiák nem jelentik a megoldást, mert lassan az uránkészletek is kimerülnek, a zöld energia beruházások pedig túlságosan lassúak. A szén is fogyóban van, a “normális” életünk attól is meg fog változni, hogy például túlzottan függünk a szállítástól, fuvarozástól. Amivel kiváltanánk az olajat, azt is olaj alapú technikával bányásszuk, szállítjuk, ahogyan ez a második frissebb elemzésből is kiderül. Nem megyek bele több részletbe, tényleg nagyon tanulságos!

Az évszámokat viszont szerintem meg kell növelni kicsit, de olvashatjuk is, hogy ők kutatók, az olaj árfolyama pedig például a gazdasági folyamatoktól is függ (lásd 2008-as gazdasági világválság).

Második körben itt, már jobban elmélyülünk a gazdasági részben. Szerintem az ebben leírt elmélet a gazdasági hálózatról jól megállja a helyét. Segít tisztán látni. Aztán hogy igaz-e vagy sem, ahhoz kevés vagyok, de összefüggést lát a mostani válság és az olajválság, olajteher között.

Ha már itt tartunk nem csak egy guru gondolja, hogy még 20%-os olajár drágulás recessziót fog okozni!

Egyébként a FFEK honlapján sokkal több információt is kaphatunk a szép jövőről: A jelenlegi körülmények között talán bizakodhatunk, világítás lesz, az unokáinknak is, de termőföldjük és élelmük szinte biztosan nem.

Végül itt egy kis videó(sorozat) a BBC-től, ami röviden bemutatja az olaj élelmiszer iparra gyakorolt hatását:



Milyen lesz a jövő? Jó kérdés. Csak Einsteint tudom idézni:

"Nem tudom, hogy a III. világháborút milyen fegyverekkel fogják vívni az emberek, de a IV.-et botokkal és kövekkel."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertelmesen.blog.hu/api/trackback/id/tr642897847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása